Historici.nl





Gepubliceerd op 25-07-2023

Zes beurzen beschikbaar – Óns archief

Zes nieuwe beurzen beschikbaar! Doe onderzoek van januari t/m mei 2024. 
 

Vind jij het boeiend om met recente geschiedenis bezig te zijn? Ben jij gefascineerd door een onderwerp dat je met behulp van archiefonderzoek verder uit zou willen diepen? En, zou je met jouw ervaringen en je onderzoek willen bijdragen aan een meer volledig en rechtvaardig archief?

Het project Óns archief, ingesteld door de Morrenstichting en het NOT fonds stelt zes beurzen van maandelijks € 2.000 beschikbaar aan gepassioneerde (leken)onderzoekers, die van januari 2024 t/m mei 2024 vijf maanden fulltime onderzoek in archiefinstellingen willen doen. Je hoeft echt geen archivaris of historicus te zijn want je krijgt hulp en begeleiding! Leeftijd en opleiding is niet belangrijk. Je moet wel kunnen laten zien dat je al wat kennis hebt van een actueel thema dat kan bijdragen om ons verleden aan te vullen en beter te begrijpen. Je onderzoek resulteert na vijf maanden in een artikel, een lezing, een film, een toneelstuk of iets anders. En je doet aanbevelingen hoe een archief nog toegankelijker en interessanter kan worden voor mensen met heel verschillende achtergronden.

Wat kun je onderzoeken?

Elk thema, waarvan jij kunt laten zien dat het maatschappelijk relevant is, kan interessant zijn. De klemtoon ligt op groepen die zich niet of maar beperkt of eenzijdig in de archieven terugvinden. Misschien wil je de migratiegeschiedenis onderzoeken van je Turkse of Poolse grootmoeder, of die van je vader in de Scheveningse visserij. Of je bent geïnteresseerd in de koloniale geschiedenis, en je vindt dat het verhaal niet klopt of eenzijdig is verteld. Misschien vind je dat er meer uitgezocht moet worden over de LHBTIQ+-beweging. Of je denkt dat er te weinig bekend is over bijvoorbeeld ‘naoberschap’, de sociale verbinding, o.a. in de Achterhoek, die eenzaamheid voorkomt.

Vertel in je voorstel wat je boeit, waarover te weinig bekend is en waarom jouw onderzoek voor onze samenleving leerzaam en belangrijk is.

Voor wie is deze regeling?

• Je bent (nog) geen ervaren archiefbezoeker en je bent heel nieuwsgierig. Je hebt dus geen onderzoekservaring nodig.

• Je leeftijd maakt niet uit.

• Je hebt een (beroeps)opleiding of mbo/hbo/wo of vwo-studie afgerond.

• Je bent al wel bezig geweest met het onderwerp dat je verder wilt uitdiepen.

• Je al uitgezocht in welk archief je (misschien) interessante gegevens voor jouw onderwerp kunt vinden.

• Je kunt aantonen dat je daar iets over geschreven hebt of dat je er aan een grotere groep over hebt verteld.

• Je kunt ook twee aanbevelingsbrieven overleggen, van mensen die jou en je interesses goed kennen, bijvoorbeeld een familielid of een leraar.

• Je bent bereid een soort dagboek te schrijven gedurende het onderzoek, zodat archieven van je kunnen leren hoe ze nog toegankelijker kunnen worden.

• Je moet weten dat de zoektocht in het archief niet altijd meevalt, en dat sommige archiefmedewerkers er niet aan gewend zijn, om veel vragen te beantwoorden.

• Je vindt het leuk om regelmatig met de andere onderzoekers bijeen te komen om van elkaars aanpak te leren.

• Je bereid enkele workshops van deskundigen te volgen.

Meedoen? Stuur dan vóór 15 augustus 2023 een korte motivatiebrief, je CV, jouw onderzoeksvoorstel (max. 800 woorden) en twee aanbevelingsbrieven. Enkele weken later – na een eventueel gesprek – hoor je of je aan de slag kunt!

Vragen? Mail info@onsarchief.nl of bel +316 22 994 015 (Barbara Berger)

Klik hier voor meer informatie over de beurzen.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.