Historici.nl





Gepubliceerd op 03-04-2025

Vacature voor doctoraatsonderzoek: herinneringen aan de heksenvervolgingen in de Lage Landen sinds 1800 – erfgoed en historische cultuur

De onderzoeksgroep Cultuurgeschiedenis vanaf 1750 specialiseert zich in de geschiedenis van culturele praktijken, culturele infrastructuur, culturele transfers, historiografie, historische cultuur, kennis en wetenschap. Ook (kritische) erfgoedstudies behoren tot de onderzoeksagenda van de groep.
Project

Op de grens van erfgoedstudies en (publieks)geschiedenis zoeken promotor Andreas Stynen en copromotoren Kristof Smeyers en Kaat Wils een doctoraatsonderzoeker voor een innovatief project over de herinnering en erfgoedpraktijken rond de heksenvervolging in de Lage Landen sinds de vroege negentiende eeuw. Dit onderzoek kadert in de ‘Chair on witchcraft memorials and historical memory in the Low Countries’ opgericht dankzij de schenking van dhr. en mevr. Van Vlasselaer-Van Camp en richt zich op de ontwikkeling van de wijzen waarop publieke herinnering en erfgoedvorming het beeld van de heksenjachten hebben vormgegeven. De recent hernieuwde publieke belangstelling voor heksenvervolgingen, van officiële excuses door lokale overheden tot nieuwe herdenkingsinitiatieven, toont de telkens hernieuwde actualiteitswaarde van dit thema. Het onderzoek analyseert de dynamiek van herinnering en vergetelheid, en de historisch gegroeide spanningen tussen erfgoed, identiteit en politiek.

De Lage Landen vormen een uniek studiegebied vanwege de historische verschillen in de aanpak van heksenvervolgingen in Noord en Zuid, en de uiteenlopende manieren waarop Nederland en België na 1830 met die geschiedenis omsprongen. De onderzoeker zal nagaan hoe de specifieke herinneringsculturen in Nederland en België zich in de laatste twee eeuwen ontwikkelden. Centraal in deze analyse staat de geschiedenis van thema’s zoals verschuivende klemtonen in stereotypes, de publieke houdingen ten opzichte van beladen geschiedenissen, de maatschappelijke functie van historisch bewustzijn en welbepaalde vormen van erfgoedpraktijken en memorialisatie. Op het snijvlak van geschiedenis en erfgoedstudies zal de doctoraatsonderzoeker historische bronnen combineren met interviews, surveys en studie naar materiële cultuur. De output omvat zowel academische publicaties als maatschappelijke activiteiten, zoals erfgoedworkshops, rondleidingen en beleidsadviezen. Om dit project tot een goed einde te brengen is samenwerking met erfgoedprofessionals, beleidsmakers en burgerinitiatieven essentieel.

Profiel

  • Je hebt een passie voor historisch onderzoek en erfgoed en de ambitie om een uitmuntend onderzoeker te worden.
  • Je beschikt over sterke academische vaardigheden en behaalde (of staat op het punt dit te doen) een diploma als Master in Geschiedenis, een Master in Erfgoedstudies of een gelijkwaardig diploma waarin een historisch en/of een erfgoed- en/of een memory studies perspectief een prominente rol hebben gespeeld.
  • Je combineert een actieve kennis van Nederlands en Engels met een minstens passieve kennis van Frans.
  • Je bent bereid om in Leuven te werken en in België te wonen tijdens de duurtijd van de doctoraatsbeurs.
  • Je hebt de vaardigheden om te interageren met een brede waaier van zowel academische als niet-academische actoren, en bent bereid om met deze laatsten samen te werken in participatieve onderzoekspraktijken.
  • Je bent bereid om over je onderzoek te communiceren tijdens conferenties, op sociale media, via publicaties en door deel te nemen aan publieksactiviteiten in samenwerking met erfgoedprofessionals.
  • Je bent bereid om een actieve rol te spelen binnen de Onderzoeksgroep Cultuurgeschiedenis sinds 1750.

Aanbod

We bieden een volledig gefinancierde, voltijdse doctoraatspositie voor de duur van vier jaar. Het initiële contract beslaat één jaar; na een positieve evaluatie kan dit worden verlengd met één jaar en vervolgens met twee jaar. Het salaris en de arbeidsvoorwaarden zijn in overeenstemming met de universitaire salarisschalen voor doctorandi en concurrentieel volgens internationale normen.
Je volgt een doctoraatsopleiding aan de Onderzoekseenheid Geschiedenis van de KU Leuven, die een levendige internationale gemeenschap van doctoraatsonderzoekers heeft. De Onderzoeksgroep Cultuurgeschiedenis biedt een stimulerende intellectuele omgeving. Je krijgt begeleiding en onderzoekstraining van experts in het veld. Je krijgt een werkruimte en de middelen om deel te nemen aan conferenties, om te publiceren en om reiskosten voor onderzoek te dekken.

Interesse?

Meer informatie is te verkrijgen bij prof. dr. Andreas Stynen, tel.: +32 16 37 48 68, mail: andreas.stynen@kuleuven.be of dr. Kristof Smeyers, tel.: +32 16 33 09 46, mail: kristof.smeyers@kuleuven.be.

De hoogst gerangschikte kandidaten worden uitgenodigd voor een gesprek op dinsdag 13 mei en krijgen vooraf een opdracht doorgestuurd om dit tweede deel van de sollicatitie voor te bereiden.
Solliciteren voor deze vacature kan tot en met 17/04/2025 via onze online sollicitatietoepassing
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.