Summer School Migratie en rampen in Nederland Hedendaagse kwesties vanuit historisch perspectief
In deze summer school treden vooraanstaande historici uit Nederland en Vlaanderen op die de vraag behandelen hoe de Nederlandse samenleving in het verleden is omgegaan met moeilijke omstandigheden door rampen en migratie. Tijdens het vijfdaagse programma wordt een overzicht geboden van de verschillende benaderingen binnen historische migratie- en rampenstudies, met speciale aandacht voor nieuwe methoden afkomstig uit de digital humanities. Het programma maakt deelnemers bekend met het gebruik van primaire bronnen en digitale tools bij het uitvoeren van historisch onderzoek. Tenslotte biedt het de deelnemers de kans om in gesprek te treden met beleidsmakers en medewerkers van NGO’s die betrokken zijn bij deze thematiek en om te reflecteren op de rol de historici kunnen spelen in maatschappelijke discussies die buiten de universiteit plaats vinden.
Praktische informatie
De summer school is gericht op bachelor studenten uit Nederland en Vlaanderen en zal plaatsvinden van 6 t/m 10 juli 2020 in Utrecht. Dagelijks zullen er van 9:00 tot 17:00 colleges zijn. De primaire voertaal is Nederlands, maar een aantal onderdelen zullen in het Engels zijn. De summer school is te volgen voor 3 of 5 studiepunten (ECT), afhankelijk van of deelnemers een essay schrijven of enkel een presentatie geven.
Aanmelding
Aanmelden is mogelijk tot 1 mei 2020 via dit formulier. Je dient ook een korte motivatiebrief te schrijven van minimaal 100 en maximaal 400 woorden. Deze kan via het formulier worden geüpload. Voor deelname wordt 25 euro inschrijfgeld gevraagd. Verder zijn er geen kosten aan deze summer school verbonden en zijn lunches inbegrepen. Voor vragen kun je contact opnemen met t.riswick@let.ru.nl.