Historici.nl





Gepubliceerd op 06-01-2025

Student-Assistenten HisGIS – IISG

SOLLICITEER NU

Locatie: Amsterdam
Max uren per week: 15.20
Max salaris: 2.951
Duur overeenkomst: Tot 31-12-2025
Solliciteer t/m: 20-01-2025

Het IISG is opzoek naar twee Student-Assistenten voor het HisGIS project.

Dit ga je doen

Met HisGIS (https://www.hisgis.nl) bouwen we aan een nationale digitale infrastructuur om het cultuur-historische landschap van Nederland beter te kunnen leren begrijpen. Hiervoor maken we het oudste kadaster (1832) toegankelijk voor onderzoekers, beleidsmakers en het publiek. In het kader van dit project zoeken wij twee student assistenten die werken aan de ontsluiting van de Tabellen 5 en 5bis. In deze tabellen werd, per gemeente, systematisch informatie verzameld waaruit de belasting per type perceel kon worden afgeleid. Ze bevatten een schat aan sociaaleconomische data. In tegenstelling tot de kaarten (minuutplans) en registers (Oorspronkelijke Aanwijzende Tafels) zijn deze tabellen echter niet centraal bewaard gebleven, maar verspreid over verschillende provinciale, gemeentelijke en soms particuliere archieven in Nederland.

Als student assistent zul je:

  • Zelfstandig je weg vinden in verschillende Nederlandse (en in beperkte mate misschien ook Belgische) digitale en gedrukte archiefinventarissen;
  • Alle bewaard gebleven Tabellen 5 en 5bis lokaliseren;
  • De digitalisatie van deze archiefstukken initiëren en waar nodig in contact hierover treden met vertegenwoordigers van de archiefinstellingen;
  • Je werk documenteren in een eenvoudige database;

In sommige gevallen zul je de archiefinstellingen ook fysiek bezoeken.

Dit breng je mee

  • Een inschrijving voor een (Research) Master Geschiedenis of een aanverwante studie;
  • Vloeiende beheersing van de Nederlandse taal;
  • Ervaring met het doen van archiefonderzoek (gedrukt en handgeschreven), bij voorkeur in (verschillende) Nederlandse archieven;
  • Ervaring met de aanleg van eenvoudige datasets, of voldoende uitzicht op een spoedige verwerving van bekwaamheid op dit vlak;
  • Een zorgvuldige en secure werkwijze;
  • Een communicatieve en zelfstandige werkhouding;
  • Voldoende flexibel om (in overleg) te komen tot een vaste gezamenlijke werkdag;
  • Bereid om binnen Nederland te reizen naar archieven.

Het strekt tot aanbeveling indien je:

  • Ervaring hebt met historisch-kadastrale bronnen of vergelijkbare vroeg negentiende-eeuwse (handgeschreven) documenten;
  • In staat bent om (waar nodig) korte Franse teksten te begrijpen;
  • Affiniteit hebt met het onderwerp – gedacht kan worden aan landschapsgeschiedenis, milieu- of ecologische geschiedenis, ruimtelijke aspecten in sociaaleconomische geschiedenis, etc.

Het is mogelijk dat, in aansluiting op specifieke competenties van de kandidaten, gekozen wordt voor een verdeling van de taken tussen de student assistenten onderling.

Wat bieden wij?

De kans om werkervaring op te doen in een stimulerende werkomgeving binnen een innovatief en cultureel waardevol project. De werkzaamheden zijn individueel, maar vinden zoveel mogelijk in teamverband plaats. Beschikbaarheid op een gezamenlijke projectwerkdag op het IISG is daarom gewenst. Het dienstverband bij het IISG is voor de duur van één semester (0.4 fte) of twee semesters (0.2 fte).

Wil je meer weten?

Neem contact op met Rombert Stapel via rombert.stapel@iisg.nl of Thomas Vermaut via thomas.vermaut@di.huc.knaw.nl.

Sollicitatieprcedure

Een (beperkte) opdracht is mogelijk onderdeel van het selectieproces.

Over het IISG
Het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG – KNAW) is een onderzoeksinstituut van de KNAW. Het IISG is wereldwijd een van de meest vooraanstaande onderzoeksinstituten op het terrein van de sociale geschiedenis. Het instituut onderzoekt hoe de werk- en arbeidsverhoudingen zich wereldwijd op de lange termijn ontwikkelen. Hiertoe verzamelt het instituut archieven en data op mondiale schaal. De verbinding tussen onderzoek en collecties draagt sterk bij aan de onderscheidende meerwaarde van het instituut.
Arbeidsvoorwaarden
Het salaris bedraagt afhankelijk van opleiding en ervaring minimaal 2.715 en maximaal 2.951 bruto per maand bij een full time dienstverband (schaal SA cao Nederlandse Universiteiten/KNAW) . Dit is exclusief 8% vakantiegeld, 8,3% eindejaarsuitkering, reiskostenvergoeding, internet- en thuiswerkvergoeding en pensioenopbouw bij het ABP.

De KNAW biedt haar medewerkers een uitstekend pakket aan secundaire arbeidsvoorwaarden. Een pakket dat voorziet in de verschillende behoeften die medewerkers afhankelijk van hun levensfase, levenswijze of loopbaanambities hebben. Zo is het mogelijk om door wekelijks twee uur per week extra te werken het aantal vakantiedagen van 29 tot 41 dagen per jaar (bij fulltime dienstverband) uit te breiden. Voor een volledig overzicht van de arbeidsvoorwaarden wordt verwezen naar de webpagina: werken bij de KNAW.

Het aanvragen van een VOG kan onderdeel uitmaken van de indiensttredingsprocedure.
Diversiteit & Inclusie
De KNAW acht een werkomgeving waarin iedereen zich welkom en gewaardeerd voelt van groot belang. Een werkomgeving waarin aandacht is voor individuele kwaliteit en waar ontwikkelmogelijkheden voorop staan. Samen streven we naar een inclusieve cultuur waarin we verschillen omarmen. We nodigen dan ook graag kandidaten uit die door hun achtergrond en ervaring hieraan een bijdrage willen leveren. Bij gelijke geschiktheid gaat de voorkeur uit naar de kandidaat die de diversiteit binnen de KNAW op deze wijze versterkt. Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

Coördinator vrijwilligers en dienstverlening HisGIS – IISG
Door Redactie Historici.nl
PhD Slavernij en koloniale dwangarbeid – IISG
Door Redactie Historici.nl
Onderzoeker (Postdoc) – IISG
Door Redactie Historici.nl
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.