Historici.nl





Indische Kamparchieven

Naar de resource

Door René Pottkamp en Mariëtte van Selm (jaar van publicatie: 2007-2010)

Deze website biedt een digitaal overzicht van alle Japanse en republikeinse kampen in Nederlands-Indië tussen 1942 en 1948. In Nederlands-Indië bevonden zich tijdens de Tweede Wereldoorlog ruim vijfhonderd Japanse gevangenkampen. De Japanners interneerden er circa honderdduizend burgers. Na de capitulatie van Japan zetten Indonesische republikeinen in de zogeheten Bersiap-periode zo’n 46.000 mensen gevangen. Onder de slachtoffers en hun nabestaanden leeft het gevoel dat de kampervaringen van mensen uit Nederlands-Indië onderbelicht zijn gebleven. Slechts met veel moeite hebben repatrianten en overlevenden aandacht weten te krijgen voor de situatie in Indische gevangenkampen tijdens en na de Tweede Wereldoorlog.

De website is ontwikkeld door het NIOD  Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies en gefinancierd door het Ministerie van VWS in het kader van het programma ‘Erfgoed van de Oorlog’. De geschiedenis van elk kamp wordt op de website kort beschreven en geïllustreerd met foto’s, tekeningen en plattegronden. Door middel van een geografische zoekfunctie kunnen bezoekers van de website de locatie van kampen vinden door op een landkaart te klikken. De website verwijst geïnteresseerden voor meer achtergrondinformatie door naar dagboeken, documenten en literatuur uit de collectie van het NIOD  Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies. Speciaal voor de website zijn plattegronden van de honderd grootste kampen getekend. Deze kunnen worden beschouwd als een digitale aanvulling op de geïllustreerde atlassen van de Japanse kampen van uitgeverij Asia Maior.

Geen gevonden
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.