Postdoc geschiedenis van sociale zekerheid voor mensen met een beperking
Hoe heeft de sociale zekerheid van mensen met een beperking zich in het naoorlogse Nederland ontwikkeld? En hoe hebben internationale organisaties en netwerken het socialezekerheidsbeleid voor deze groep tussen 1945 en 2017 beïnvloed?
Het departement Geschiedenis en Kunstgeschiedenis biedt met het project ‘Beperkte rechten? Sociale zekerheid en mensen met een beperking, 1945-2017’ een postdoc onderzoeker de kans om deze vragen te beantwoorden.
Wat ga je doen?
Mensen met een beperking hadden gedurende een groot deel van de twintigste eeuw niet vanzelfsprekend toegang tot sociale zekerheid. Vanaf de invoering van de eerste sociale verzekering, de Ongevallenwet van 1901, werden er discussies gevoerd over (on)toegankelijk het vangnet voor mensen met een (arbeids)beperking moest zijn en waarop ze dan recht hadden. Deze discussies hadden ook een internationale dimensie. Zo bemoeide de internationale arbeidsorganisatie zich actief met het borgen van de rechten van gehandicapte werknemers, bijvoorbeeld op goede zorg, hulpmiddelen en re-integratie.
De discussie over hoe om te gaan met zorg, ondersteuning én participatie van mensen met een beperking werd na 1945 verder verbreed en ingebed in de ideologische strijd tussen West en Oost tijdens de Koude Oorlog. Hoever moest sociale zekerheid voor mensen met een beperking gaan? Wie had er recht op (en wie niet)? En wat was het uiteindelijke doel: zorg of werk? In de jaren 1970 kreeg deze discussie een emancipatoire lading, waarbij mensenrechten en gelijke behandeling meer op de voorgrond kwamen.
In het project richt je je onder ander op het analyseren van de rol van internationale organisaties en grens overstijgende, vaak informele netwerken (epistemic communities) in het denken over en vormgeven van sociale zekerheid voor verschillende groepen mensen met een beperking in de periode na 1945 in Nederland. Via welke routes en netwerken kwam deze interactie tot stand? Welke kennis en praktijken werden hier ontwikkeld en verder verspreid? Hoe positioneerden Nederlandse experts, beleidsmakers en professionals zich hierin? En wat waren de effecten daarvan op Nederlands beleid? En hoe werden deze invloeden politiek gelegitimeerd? De transnationale interactie wordt in beeld gebracht door de aandacht te verleggen van het publieke podium van politieke besluitvorming naar de besloten wereld van beleidsvoorbereiding.
Als postdoc doe je onderzoek naar de transnationale dimensies van socialezekerheidsbeleid voor mensen met een beperking. Dit betekent onder andere dat je:
- onderzoek doet in archieven en bibliotheken in Nederland en andere landen;
- sleutelpersonen interviewt en/of witness-seminars organiseert;
- twee peer-reviewed artikelen in internationale tijdschriften publiceert en meewerkt aan een edited volume;
- onderzoeksresultaten presenteert op nationale en internationale conferenties en werk- en reflectiesessie met andere belanghebbenden, zoals beleidsmakers en sociale partners;
- helpt bij het verder verspreiden van de onderzoeksbevindingen van het project zowel binnen als buiten de academische wereld, bijvoorbeeld door publicaties in vak- en publieksmedia.
Dit Postdoc-project maakt deel uit van het onderzoeksproject ‘Onbegrensd! Transnationale circulatie van kennis en praktijken in sociale zekerheid en de betekenis voor socialezekerheidsbeleid in Nederland, 1945-2017’ gefinancierd door Stichting Instituut Gak. Dit project omvat naast dit deelproject ook een project over de transnationale geschiedenis van sociale zekerheid voor migranten. Dit onderzoek zal worden uitgevoerd door een promovendus, met wie je nauw samenwerkt. Het project kan bovendien leunen op een begeleidingscommissie bestaande uit experts op het gebied van sociale zekerheid, migratiegeschiedenis en disability studies.
Wat breng je mee?
- Je hebt op het moment van indiensttreding een PhD in een relevant vakgebied (bijv. geschiedenis, sociologie, politieke wetenschappen, disability studies of een verwante discipline, maar met ervaring in historisch onderzoek).
- Je hebt ervaring met of interesse in archiefonderzoek en kwalitatieve onderzoeksmethoden.
- Je hebt een uitstekende beheersing van gesproken en geschreven Nederlands en Engels.
- Je kunt zowel zelfstandig als in teamverband werken en neemt waar nodig zelf het initiatief.
- Je hebt goede organisatorische vaardigheden en je vindt het leuk om de beleidsrelevantie van je onderzoek te verkennen.
- Ervaring met transnationale historisch onderzoeksmethoden en disability history is een pre.
Wat bieden wij?
Wij bieden:
- een functie voor drie of vier jaar (afhankelijk van omvang dienstverband);
- een werkweek van 20 tot 26 uur met een bruto maandsalaris van minimaal € 4.492,- bij een fulltime dienstverband (schaal 11 van de cao Nederlandse Universiteiten);
- 8% vakantiegeld en een eindejaarsuitkering van 8,3%;
- een pensioenregeling, gedeeltelijk doorbetaald ouderschapsverlof en flexibele arbeidsvoorwaarden op basis van de cao Nederlandse Universiteiten.
Naast de arbeidsvoorwaarden die zijn vastgelegd in de cao Nederlandse Universiteiten kent de Universiteit Utrecht een aantal eigen regelingen. Zo zijn er afspraken over professionele ontwikkeling , verlofregelingen, regelingen op het gebied van sport en cultuur en krijg je korting op software en andere IT-producten. Ook geven we je de ruimte om je arbeidsvoorwaarden uit te breiden via het Keuzemodel Arbeidsvoorwaarden. Zo stimuleren we je graag om te blijven groeien. Kijk voor meer informatie op werken bij de Universiteit Utrecht .
Over ons
Een betere toekomst voor iedereen. Die ambitie motiveert onze wetenschappers bij hun toponderzoek en het geven van inspirerend onderwijs. Bij de Universiteit Utrecht werken diverse disciplines intensief samen aan maatschappelijk belangrijke thema’s . Onze focus ligt op Dynamics of Youth, Institutions for Open Societies, Life Sciences en Pathways to Sustainability. Sharing science, shaping tomorrow .
Aan de faculteit Geesteswetenschappen zijn ongeveer 1.100 medewerkers en 7.000 studenten verbonden. De faculteit omvat vier kennisdomeinen: filosofie en religiewetenschap, geschiedenis en kunstgeschiedenis, media- en cultuurwetenschappen en talen, literatuur en communicatie. Met het onderwijs en onderzoek op deze gebieden wil de faculteit bijdragen aan een beter begrip van Nederland en Europa in een sterk veranderende maatschappelijke en culturele context. De enthousiaste en betrokken collega’s en de uitstekende voorzieningen in de historische binnenstad van Utrecht, waar de faculteit is gehuisvest , zorgen voor een inspirerend werkklimaat.
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Robert Vonk via r.a.a.vonk@uu.nl.
Wij verzorgen zelf de werving voor deze vacature. Acquisitie wordt niet op prijs gesteld.
Sollicitatie
Als Universiteit Utrecht willen we een thuis zijn voor iedereen. We waarderen medewerkers met diverse achtergronden, perspectieven en identiteiten, onder andere op het gebied van culturele, religieuze of etnische achtergrond, gender, seksuele oriëntatie, functiebeperking of leeftijd. We streven naar een veilige en inclusieve omgeving waarin iedereen kan floreren en waaraan iedereen kan bijdragen.
Heb je interesse om te solliciteren? Stuur je dan de volgende zaken toe via de sollicitatieknop:
- je motivatiebrief;
- je cv (inclusief publicatielijst);
- een onderzoeksvoorstel (max. 500 woorden) waarin staat hoe je het onderzoek wilt aanpakken;
- je (concept)proefschrift en een schrijfvoorbeeld (gepubliceerd artikel of hoofdstuk);
- de namen en contactgegevens van twee referenten.
De gesprekken vinden plaats op woensdagmiddag 4 december 2024 in Utrecht.
Uiterlijk reageren op 25 november 2024.