Historici.nl





Gepubliceerd op 21-06-2023

Postdoc Koloniale- en slavernijgeschiedenis – Universiteit Leiden

Het College van Bestuur van de Universiteit Leiden heeft besloten bij te dragen aan een verkennend onderzoek naar het koloniale- en slavernijverleden van de universiteit. Doel van dit onderzoek is kennis en inzicht te verwerven in de lange geschiedenis van verstrengeling van de Universiteit met de koloniale wereld en de praktijk van slavernij. Onderzoeksvragen richten zich onder meer op de vraag hoe de universiteit zich positioneerde ten opzichte van slavernij, op banden van de universiteit met de koloniale samenleving en slavernij, op de rol die de universiteit vervulde in de opleiding van koloniale bestuurders en predikanten, en op de manier waarop koloniale relaties vormgaven aan de wetenschap en aan collectievorming. Het onderzoek zal in nauw overleg uitgevoerd worden met het parallel lopende onderzoek naar het koloniale- en slavernijverleden van de stad Leiden.

De postdoc onderzoeker krijgt de opdracht om de archieven, collecties en eerdere onderzoeken te inventariseren en hiaten met betrekking tot deze kwesties in kaart te brengen en in samenwerking met de begeleiders een plan voor vervolgonderzoek te formuleren. Daarnaast zal de postdoc een wetenschappelijk artikel schrijven op een deelterrein naar keuze en vanuit eigen expertise bijdragen aan publieksgerichte activiteiten. De postdoc wordt aangestuurd door een expertgroep met leden van binnen en buiten de universiteit. De dagelijkse begeleiding is in handen van experts van het Instituut voor Geschiedenis.

Van de postdoc wordt daarnaast verwacht dat deze actief bijdraagt aan publieksactiviteiten die door de Universiteit georganiseerd worden in het kader van het slavernij-herdenkingsjaar. Meewerken aan het onderwijsprogramma van het Instituut voor geschiedenis of het honoursprogramma behoort tot de mogelijkheden.

Functie-eisen

Selectiecriteria:

  • Recent afgeronde PhD in Geschiedenis of aanverwante discipline
  • Ervaring en bedrevenheid in archiefonderzoek
  • Goede kennis van koloniale- en slavernijgeschiedenis en/of universiteitsgeschiedenis
  • Uitstekende Nederlandse en Engelse taalvaardigheden
  • Uitstekende schrijfvaardigheden en communicatievaardigheden
  • Goede teamwerker
  • Ervaring in wetenschapscommunicatie is een pré
  • Zelfstandigheid
  • Affiniteit met en sensitiviteit voor de complexiteit van het onderzoeksthema

Arbeidsvoorwaarden

Wij bieden
Het betreft een aanstelling conform de cao Nederlandse Universiteiten voor de duur van 1 jaar. Het salaris bedraagt afhankelijk van opleiding en ervaring minimaal € 3.703,– bruto per maand en maximaal € 4.257,- bruto per maand bij een volledige aanstelling.
De Universiteit Leiden heeft een aantrekkelijk arbeidsvoorwaardenpakket, waaronder een arbeidsvoorwaardenkeuzemodel, een eindejaarsuitkering (8,3%) en vakantietoeslag (8%). Informatie hierover kun je nalezen op: https://www.werkenbij.leidenuniv.nl
Diversiteit en Inclusie
Diversiteit en inclusie maken integraal onderdeel uit van de kernwaarden van de Universiteit Leiden. De Universiteit Leiden streeft ernaar een inclusieve gemeenschap te zijn waarin alle studenten en medewerkers zich gewaardeerd en gerespecteerd voelen en hun al hun mogelijkheden kunnen ontwikkelen. We verwelkomen diversiteit in ervaringen en perspectieven omdat zij ons onderwijs en onderzoek verrijken en versterken.

Additionele informatie

Information
Voor meer informatie: neem contact op met de Directeur Onderzoek van het instituut voor geschiedenis A.F.Schrikker@hum.leidenuniv.nl
Klik hier voor meer informatie over de organisatie.

Solliciteer nu

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.