Historici.nl





Gepubliceerd op 26-02-2024

Onderzoeker openbaarheid archieven WO2 – Nationaal Archief

Het Nationaal Archief nodigt jou uit om deel uit te maken van een spannend project dat zich richt op de mogelijkheid archieven Tweede Wereldoorlog eerder openbaar te maken. We zijn op zoek naar twee enthousiaste onderzoeksmedewerkers die hier een bijdrage in kunnen leveren. Heb je onderzoekservaring en veel kennis van de Tweede Wereldoorlog? Lees dan verder.

Het Nationaal Archief heeft als missie om ieders recht op informatie te waarborgen en inzicht te bieden in de geschiedenis van Nederland. Het beheert al meer dan 200 jaar de archieven van de Nederlandse rijksoverheid en heeft 9 km aan archieven gerelateerd aan de Tweede Wereldoorlog. Het belang van deze archieven groeit naarmate de laatste ooggetuigen verdwijnen, omdat ze een waardevolle verbinding vormen met dit verleden voor nieuwe generaties. Het Nationaal Archief ontvangt jaarlijks duizenden verzoeken om inzage, wat ieder jaar toeneemt. De archieven bevatten informatie over daders, slachtoffers, gebeurtenissen, plaatsen, collaboratie en de wederopbouw na de oorlog. De organisatie heeft als maatschappelijke taak om de geschiedenis voor een breed publiek toegankelijk te maken en hecht veel waarde aan openbaarheid, wat essentieel is voor de democratie en de archiefwetgeving.

Veel van de archieven met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog hebben een openbaarheidsbeperking in verband met de privacy van de burgers die in deze archieven voorkomen. Alles wat de openbaarheid van deze archieven raakt, raakt jou. Jij onderzoekt of deze archieven eerder openbaar kunnen worden en daarnaast werk je samen met de adviseurs en medewerkers Openbaarheid als de vraagbaak van onze organisatie en in de voorbereiding voor Openbaarheidsdag 2025 voor zover het de oorlogsarchieven raakt. Het Nationaal Archief streeft naar  transparantie en maximale openbaarheid daar waar kan. Dit onderzoek is binnen dit kader geïnitieerd.

Ben jij in staat om aan deze belangrijke ontwikkelingen bij te dragen én tegelijkertijd in staat te beoordelen op de risico’s met betrekking tot de privacy? Vind je het leuk om in een groot archief te duiken en je laat je niet afschrikken door archiefstukken? Dan hebben wij een interessante functie voor je!

Wat vragen wij van jou?

In deze rol wordt van jou verwacht dat je samen met een collega een kritische evaluatie uitvoert van een eerder onderzoek dat gericht was op de mogelijkheid van vervroegde openbaarmaking van archieven uit de Tweede Wereldoorlog. Dit onderzoek heeft al waardevolle inzichten opgeleverd. Jouw werk zal cruciale criteria ontwikkelen voor het definiëren van ‘oorlogsarchieven’ en voor het vaststellen van voorwaarden en criteria voor vervroegde openbaarmaking. Daarnaast wordt van jou verwacht om één of meerdere Privacy Impact Assessments (PIA) uit te voeren. Jouw inspanningen zullen resulteren in een overzicht met bevindingen en aanbevelingen die de haalbaarheid van eerdere openbaarmaking van relevante archieven beoordelen. Bovendien zul je extra aandachtspunten formuleren om het proces verder te verbeteren.

De resultaten moeten leiden tot een rapportage die ook gebruikt kan worden als basis voor eventuele publicaties in afstemming met het Nationaal Archief.

Functie-eisen

  • Je hebt WO/HBO werk- en denkniveau.
  • Je hebt eerder andere onderzoeksprojecten gedaan.
  • Je kunt een plan van aanpak voor onderzoek opzetten.
  • Je hebt een relevante opleiding en/of werkervaring op het gebied van geschiedenis, met name de Tweede Wereldoorlog.
  • Kennis op gebied van archivistiek is een pré.
  • Je hebt kennis over de voor dit onderzoek belangrijke delen van de AVG en kunt deze toepassen en of je bent bereid om dit snel eigen te maken.
  • Je bent zelfstandig, maar werkt wel graag samen met anderen.
  • Je hebt analytisch vermogen.

Arbeidsvoorwaarden

  • salarisniveau: schaal 10;
  • maandsalaris: min €3.091 – max €4.921 (bruto);
  • dienstverband: arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd;
  • contractduur: tijdelijk voor acht maanden (met uitzicht op verlenging);
  • minimaal 32 uur per week, maximaal 36 uur per week.

Overige arbeidsvoorwaarden

Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Bekijk hier de vacature van het Nationaal Archief. 

Bijzonderheden

  • Heb je na het lezen van deze vacature nog vragen over de functie van Onderzoeksmedewerker archieven WO2 bij het Nationaal Archief? Neem dan contact op met Sandra Sacher, Programmamanager via 06 55 26 79 58.
  • Voor meer informatie over de sollicitatieprocedure kun je contact opnemen met Gaby van der Hoek,  via 06 29 67 71 32.
  • Je bent niet verplicht om je naam, geboortedatum en geslacht in je cv en sollicitatieformulier te vermelden.
  • Het gaat om twee tijdelijke functies voor acht maanden, met mogelijk uitzicht op verlenging, voor 32 – 36 uur per week.
  • Bij het Nationaal Archief krijg je de mogelijkheid om, in overleg, je werktijden zelf in te delen. We werken op dit moment hybride, er is mogelijkheid deels thuis te werken.
  • De sollicitatiegesprekken zullen gevoerd worden op maandag 11 maart 2024.
Medewerker Openbaarheid – Nationaal Archief
Door Redactie Historici.nl
Nationaal Archief: Medewerker bewerken archieven
Door Redactie Historici.nl
Nationaal archief: medewerker dienstverlening
Door Redactie Historici.nl
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.