Historici.nl





Gepubliceerd op 12-10-2023

Jonge onderzoekers project ‘Lokaal bestuur tussen bezetter en burger’ in Tweede Wereldoorlog

Voor een vergelijkend onderzoeksproject naar decentraal bestuur tijdens de Duitse bezetting zijn we op zoek naar studenten aan Nederlandse universiteiten. Ben je derde- of vierdejaars bachelor student, (research) master student geschiedenis of net afgestudeerd en heb je interesse voor onderzoek en teamwork?

In dit onderzoeksproject duik je met een team van ervaren en beginnende onderzoekers in heel Nederland in de archieven van het gemeente- en provinciaal bestuur. We gaan daarbij op zoek naar de interactie tussen bestuurders en bezetters tijdens de Tweede Wereldoorlog. Door middel van biografische schetsen van bestuurders en rechters krijgen we meer zicht op hun (politieke) motieven, handelen en functioneren in oorlogstijd. Belangstelling en talent voor archiefonderzoek zijn belangrijker dan uitgebreide voorkennis van de bezettingsgeschiedenis van Nederland.

Wat je leert en aan ervaring meeneemt: archiefonderzoek, teamwerk, schriftelijk en mondeling rapporteren van onderzoeksresultaten – door mee te werken/schrijven aan een expositie, publieksboek en vakpublicaties. Voor de werkzaamheden staat een vergoeding op uurbasis. Maatwerk bij de omvang en niveau van ieders takenpakket is mogelijk (bijv. een stage van 5 of 10 ec). Afgezien van een aantal archiefbezoeken, zal veel van het werk en overleg online plaatsvinden. Het onderzoek wordt uitgevoerd tussen februari en juni 2024.

Heb je interesse, stuur dan een korte motivatie en je CV naar xia.vanbeuningen@ru.nl. Reageren kan tot 15 november 2023.

Voor vragen over het project, kun je contact opnemen met janjulia.zurne@ru.nl of anne.petterson@ru.nl (Radboud Universiteit Nijmegen).

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.