Historici.nl





Gepubliceerd op 24-06-2016

Ontevredenheid groot in ‘goede’ tijden

De nieuwe media hebben de uitwisseling van informatie gedemocratiseerd en versterken daardoor de geluiden van een grote ontevreden bevolkingsgroep. Veranderingen in bijna alle disciplines vinden sneller plaats dan eerder tevoren. En ondanks dat we het beter hebben dan ooit zijn veel mensen ontevreden. Thomas Friedman – columnist bij The New York Times – schrijft in De Volkskrant dat deze ontwikkeling veel wegheeft van de periode 1450 tot 1550, ook wel bekend als het tijdperk van de Ontdekking.

Aan de hand van het boek Age of Discovery: Navigating the Risks and Rewards of Our New Renaissance van Ian Golding, schrijft Friedman dat het politieke leiders ook in 1450-1550 niet lukte zich aan te passen aan de ontwikkelingen van die tijd, waardoor het publieke vertrouwen tot een dieptepunt daalde. Want net zoals toen zouden de technologische ontwikkelingen tegenwoordig groter zijn dan het vermogen tot aanpassen, waardoor grote groepen mensen niet langer meer nodig zijn. En ondanks dat de ontwikkelingen op het gebied van commercie en informatie zorgen voor een verbetering van de levensstandaard hebben veel mensen het gevoel slechter af te zijn. De schrijver ziet gelijkenis tussen de huidige Amerikaanse presidentsverkiezing en de politieke situatie in de oude Italiaanse stadstaten, ook toen werd er gebruik gemaakt van de nieuwste informatievoorzieningen om tegenstanders persoonlijk aan te vallen.

Om de onvrede tegen te gaan moet de overheid volgens Friedman juist nu een klimaat scheppen waarin het voor bedrijven en werknemers mogelijk is risico’s te nemen en zich snel aan te passen aan de nieuwste ontwikkelingen.

Lees het artikel hier.

Geen gevonden


Alle artikelen van Redactie Geschiedenis & Beleid
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.