Historici.nl





Nationale vondstendag in Rijksmuseum van Oudheden, Leiden

12 apr 2025
Van 10:00 - 16:00uur
Rijksmuseum van Oudheden, Leiden

De grootste determinatiedag van Nederland

Het Rijksmuseum van Oudheden organiseert in samenwerking met verschillende partners voor de tweede keer de Nationale vondstendag. Meer dan tien deskundigen zitten voor u klaar om uw in Nederland gedane bodem- en strandvondsten te determineren. Neem uw vondsten mee naar de Nationale vondstendag in de gratis toegankelijke Tempelzaal.

  • datum: zaterdag 12 april 2025
  • tijdsloten: 10.00-12.00 uur, 12.00-14.00 uur, 14.00-16.00 uur
  • locatie: Tempelzaal, Rijksmuseum van Oudheden
  • entree: gratis | voor een bezoek aan de museumzalen (open 10-17 uur) kunt u een kaartje kopen
  • aanmelden: zie spelregels en aanmeldformulier

De Nationale vondstendag is een van de activiteiten tijdens het Jaar van de Nederlandse archeologie.

Meer dan tien deskundigen zitten klaar

Een vuurstenen werktuig, Romeinse munt, middeleeuwse kraal, of een prehistorische mammoetkies die u heeft gevonden op het strand? Als u niet weet hoe oud die ene bodemvondst is die u ooit heeft gedaan, waarvoor het werd gebruikt, waar het precies vandaan komt, of als u eigenlijk niet eens weet wát het is, kunt u bij de specialisten terecht voor advies. Meer dan tien deskundigen zitten klaar om uw bodem- en strandvondsten te bestuderen en analyseren, waaronder archeologen, historici, numismatici en faunadeskundigen.

Spelregels

  • U kunt maximaal vijf bodemvondsten, inclusief strandvondsten, meenemen om te laten determineren.
  • De voorwerpen die u meeneemt zijn in Nederland gevonden.
  • De bodemvondsten die u meeneemt naar het museum zijn rechtmatig in uw bezit gekomen.
  • De specialisten kunnen uw vondst niet taxeren, m.a.w. ze geven geen waardebepaling.
  • Vooraf aanmelden voor een tijdblok is een noodzakelijke voorwaarde.
  • Tijdens de Nationale vondstendag worden foto’s gemaakt door het museum.

Tijdens de Nationale vondstendag kunt u ook informatie krijgen over Portable Antiquities Netherlands (de meldingsprocedure voor zoekers), Stichting Archeohotspots, het platform Archeologie op de Kaart, en over archeologie studeren aan de Universiteit Leiden.

Aanmelden

Aanmelden voor de Nationale vondstendag is een noodzakelijke voorwaarde. U kunt zich aanmelden voor een van de drie tijdsblokken: 10.00-12.00 uur, 12.00-14.00 uur of 14.00-16.00 uur. Bij aanvang van een tijdsblok hoeft u zich niet te haasten, want u heeft een uur de tijd om naar binnen te komen. Eenmaal in het museum kunt u zo lang blijven als u wilt. Het museum is open tot 17.00 uur.

Museumzalen bezoeken

De toegang voor de Nationale vondstendag in de Tempelzaal is gratis. Wanneer u ook andere museumzalen wilt bezoeken, kunt u bij de kassa een kaartje kopen. Uw jassen en tassen met vondsten kunt u achterlaten in de garderobe of in een kluisje. Tijdens de Nationale vondstendag zijn het museumcafé en de museumwinkel in de Tempelzaal geopend.

Partners

De Nationale vondstendag wordt georganiseerd door het Rijksmuseum van Oudheden, in samenwerking met De Nederlandsche BankPortable Antiquities NetherlandsArcheohotspotsUniversiteit LeidenUniversiteit GroningenNatuurhistorisch Museum Rotterdam en Hogeschool Rotterdam.

Archeologische vondsten melden

De vondst van een archeologisch voorwerp moet volgens de wet altijd worden gemeld. Dit kan bij Portable Antiquities of the Netherlands (PAN). In grotere gemeenten kunt u hiervoor ook terecht bij de archeologische dienst. Op die manier kan elk spoortje geschiedenis van Nederland nauwkeurig worden vastgelegd. De mensen van Portable Antiquities Netherlands kunnen u op de Nationale vondstendag meer vertellen over het officieel melden van vondsten. Eventueel kunt u ter plekke bij hen uw vondsten aanmelden.

 

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.