Jaarlijkse herdenking Kees de Tippelaar met lezing over de familie Dudok de Wit in relatie tot de slavernij
5 okt - 21 nov 2024Van 13:00 - 9:10uur
Boom en Bosch, Markt 13, Breukelen
Begin oktober viert Breukelen de jaardag van haar beroemdste inwoner: Leonard Corneille Dudok de Wit (1843-1913). L.C. Dudok de Wit had als bijnaam Kees de Tippelaar, vanwege de vele lange afstandswandelingen die hij in binnen- en buitenland maakte. Jarenlang is er op of rond 3 oktober dan ook een wandeling in de geest van Kees georganiseerd. Deze wandeling is inmiddels geschiedenis, maar de herdenking met bloemlegging bij het beeld van Kees voor Boom en Bosch en de Jaarrede in de voormalige raadzaal van Breukelen is nog altijd springlevend. En na afloop krijgen de bezoekers nog steeds een toepasselijke traktatie.
Op zaterdagmiddag 5 oktober a.s. houdt amateurhistoricus Frits van Riel uit Utrecht de lezing in Boom en Bosch. Onder de titel ‘De familie Dudok de Wit in relatie tot de slavernij’ laat hij de opeenvolgende bewoners van de buitenplaats Slangevegt in Breukelen de revue passeren, van het begin van de 18de tot het begin van de 20ste eeuw. Wat hadden de makelaars in suiker te maken met de slavernij? Ook komen er natuurlijk nog wat nieuwe weetjes over de veelzijdige en buitenissige Kees en zijn interessante broer Bram aan bod.
De organisatie van de herdenking is in handen van de Stichting L.C. Dudok de Wit’s Fonds. Deze stichting verstrekt tegenwoordig tevens subsidies aan projecten voor kinderen in Breukelen en zorgt er ieder jaar voor dat volgens het testament van Kees de basisscholieren getrakteerd worden op een zoete versnapering, namelijk een gratis portie poffertjes.
Jaarlijkse Herdenking L.C. Dudok de Wit
Plaats: Boom en Bosch, Markt 13, Breukelen
Datum en Tijd: Zaterdag 5 oktober 2023 van 13.00 tot circa 14.30 uur
Programma: Welkomstwoord, Bloemlegging, Jaarrede en Versnapering
Entree: gratis
Aanmelden: U dient zich vooraf aan te melden via het e-mailadres 0007jongerius@kpnmail.nl of via het telefoonnummer: 06-47892808
NB alleen bij overintekening krijgt u een antwoordmail
Meer informatie via: www.stichtingdudokdewit.nl