Gelderland: een provincie met een rijke en dynamische geschiedenis. Door de eeuwen heen het toneel van culturele uitwisseling, handel en strategie, van oorlogen en bloeiende steden, van dynamische landschappen, streektalen en gebruiken. Sinds 2014 is door de provincie Gelderland bij de Faculteit der Letteren van de Radboud Universiteit de bijzondere leeropdracht ‘Gelderse geschiedenis’ gevestigd. De huidige bijzonder hoogleraar gaat per januari 2025 met emeritaat. De Faculteit der Letteren en de provincie Gelderland zijn op zoek naar een enthousiaste opvolger die onderzoek en publiek verbindt. Ben jij dat?
Als bijzonder hoogleraar Gelderse Geschiedenis onderzoek je (aspecten van) de geschiedenis van Gelderland en lever je een bijdrage aan de doelstellingen van de provincie op het gebied van erfgoed en cultuur. Je maakt de resultaten van dit onderzoek breed toegankelijk. Daarnaast verzorg je academisch onderwijs op het gebied van de Gelderse Geschiedenis en lever je een bijdrage aan de goede band tussen universiteit en provincie.
Je zult als bijzonder hoogleraar, specifiek voor de provincie Gelderland, een belangrijke rol gaan spelen bij de totstandkoming en de uitvoering van de zogenaamde ‘Regionale Onderzoeksagenda’: een plan dat sinds 2023 vanuit de universiteit samen met erfgoedinstellingen uit Gelderland, Overijssel, Noord-Brabant en Limburg wordt ontwikkeld om meer van elkaars expertise en netwerken te kunnen profiteren.
Binnen de bijzondere leeropdracht Gelderse Geschiedenis staan drie thema’s centraal: publieksgeschiedenis, (regionale) identiteit en grenzen van Gelderland. In de periode 2025-2027 zul je je als bijzonder hoogleraar middels eigen onderzoek, dat van junior-onderzoekers en vrijwilligers in lokaalhistorische verenigingen en vanuit een Gelders perspectief richten op nog te kiezen thema’s. Deze thema’s zijn nadrukkelijk bedoeld om aan te sluiten bij de zwaartepunten van lopend wetenschappelijk onderzoek in het Radboud Institute for Culture and History en om in het verlengde van de vierdelige boekenreeks Het Verhaal van Gelderland samen met burgers in en rond lokaalhistorische verenigingen de geschiedenis van de provincie verder uit te diepen en betekenisvol te maken voor de samenleving vandaag de dag.
Uiteraard zet je binnen dit brede scala aan thema’s je eigen accenten en daarbij zul je ook ruimte geven aan thema’s die vanuit provinciale beleidsdoelstellingen van belang zijn.
Bij de voorzitter van de benoemingscommissie (Wim van Meurs, zie contactgegevens onder aan de vacature) is een uitgebreid profiel opvraagbaar. Meer informatie over de constructie van de bijzonder hoogleraar is hierin te vinden.
Wij zijn
De bijzondere leeropdracht Gelderse Geschiedenis is ondergebracht bij het departement Geschiedenis, Kunstgeschiedenis en Oudheid (GKO) van de faculteit der Letteren, één van de drie departementen die binnen de faculteit zijn ingericht. Daarbinnen is de bijzonder hoogleraar verbonden met het facultaire onderzoeksinstituut RICH (Radboud Institute Culture and History). Via kennisuitwisseling en onderwijs is de leeropdracht stevig ingebed in de academische context. Deze inbedding vormt een garantie voor inhoudelijke kwaliteit, terwijl de academische omgeving tegelijkertijd profiteert van het externe netwerk en de buiten-academische ervaring van de bijzonder hoogleraar.
Je gaat onderdeel uitmaken van één van de drie moderne leerstoelgroepen van de opleiding Geschiedenis (Cultuurgeschiedenis, Politieke geschiedenis of Economisch-sociale en demografische geschiedenis) en wel groep die het best aansluit bij zijn/haar eigen profiel als historicus. Elk van deze groepen bestaat uit 10-15 vaste stafleden op universitair docent / universitair hoofddocent en hoogleraar / bijzonder hoogleraar-niveau plus een aantal promovendi.
Radboud Universiteit
Op de Radboud Universiteit willen we impact maken met ons werk. Dat doen we door baanbrekend onderzoek, hoogwaardig onderwijs, goede ondersteuning en samenwerkingen binnen en buiten de universiteit. Zo leveren we een onmisbare bijdrage aan een gezonde, vrije wereld met gelijke kansen voor iedereen. En daar hebben we nog meer collega’s voor nodig, die vanuit hun eigen expertise op zoek willen gaan naar antwoorden. We staan voor een inclusieve gemeenschap en verwelkomen medewerkers met een verscheidenheid in achtergrond, cultuur en perspectief. Help je ook mee om de wereld een stukje beter te maken? Je bent nodig.
Wil je meer weten over hoe het is om bij de Radboud Universiteit te werken? Volg dan ons Instagramaccount en lees verhalen van onze collega’s.
Faculteit der Letteren
De Faculteit der Letteren zet zich in voor kennisontwikkeling met een grote wetenschappelijke en sociale impact. Met meer dan 500 academische en ondersteunende medewerkers geven we college en doen we onderzoek op het gebied van kunst, geschiedenis, taal, cultuur en communicatie, waarbij we innovatieve methodologieën gebruiken en de verschillende disciplines nauw samenwerken. Ons onderzoek is ingebed in twee onderzoeksinstituten: het Centre for Language Studies (CLS) en het Radboud Institute for Culture & History (RICH). Er studeren momenteel ongeveer 2.500 studenten binnen onze drie departementen: het departement Geschiedenis, Kunstgeschiedenis en Oudheid, het departement Moderne Talen en Culturen en het departement Taal en Communicatie. De faculteit wordt gekenmerkt door een prettige en open cultuur met diverse mogelijkheden voor de professionele ontwikkeling van onze medewerkers.
Aanvullende arbeidsvoorwaarden
Werk en wetenschap vragen om goed werkgeverschap. Dit zie je terug in de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden van de Radboud Universiteit. Zo kun je afspraken maken voor een goede werk- privébalans met flexibele werktijden, diverse verlofregelingen en thuiswerken. Ook kun je bij ons een gedeelte van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen, ruil bijvoorbeeld inkomen tegen extra vakantiedagen en ontvang een vergoeding van je sportabonnement. En uiteraard hebben we een goede pensioenregeling. Je krijgt volop ruimte en verantwoordelijkheid om je talenten te ontwikkelen en je ambities te realiseren. We bieden dan ook verschillende scholings- en studieregelingen aan.
Praktische informatie en solliciteren
Je kunt uitsluitend solliciteren via onderstaande button. Richt je sollicitatiebrief aan prof. Wim van Meurs. In het sollicitatieformulier lees je welke documenten je mee moet sturen met je sollicitatie.
De eerste gesprekken vinden plaats op woensdagochtend 13 november. Je treedt bij voorkeur 1 januari 2025 in dienst.
Je bent vast nieuwsgierig naar onze sollicitatieprocedure. Hierin staat globaal beschreven wat je kunt verwachten tijdens de sollicitatieprocedure en hoe wij omgaan met je persoonlijke gegevens en interne en externe kandidaten.
Solliciteer direct.