Historici.nl





Gepubliceerd op 06-02-2024

Behoudsmedewerker – Koninklijke Bibliotheek

Waar Middeleeuwse verluchte handschriften, participatie van mensen met een leesbeperking en IPM samenkomen. Dat is de KB in Den Haag. En het is de plek waar jij als behoudsmedewerker ervoor zorgt dat onze nationale bibliotheekcollectie optimaal wordt bewaard voor het nageslacht. En wordt voorbereid op de verhuizing naar ons nieuwe gerobotiseerde boekenmagazijn.

Solliciteer direct!

Maak jij het mogelijk?

In je rol van behoudsmedewerker zorg je voor het beheer en behoud van onze collectie. Je doet dit zelfstandig en waar nodig in samenwerking met onze restauratoren, de teams magazijnen en de adviseur preventieve conservering. Jij bent onze specialist op het gebied van preventieve conservering. Als behoudsmedewerker heb je een veelzijdig palet aan werkzaamheden zoals het hanteren, transporteren, conserveren, schoonmaken en in- en uitpakken van de collectie. Ook houd je je bezig met IPM en binnenklimaatmonitoring. Je hebt een mooie unieke baan die soms wel fysiek belastend kan zijn. En er is meer. Jij bent de behoudsmedewerker met een affiniteit voor boeken die:

  • de quarantaineruimte beheert waar onze collectie-aanwinsten worden onderzocht op schimmel, vuil en ongedierte;
  • als lid van ons collectiehulpverleningsteam, bij een incident, samen de schade beperkt en objecten in veiligheid brengt;
  • kwetsbare onderdelen uit de collectie, zoals ‘boeken met rode rot’, zorgvuldig verpakt;
  • zorgt voor adequaat materiaalbeheer waarbij je voorraden tijdig aanvult.

Daar komt bij dat binnen een aantal jaar de collectie van de KB in een nieuw gerobotiseerd magazijn zal worden ondergebracht. De voorbereiding op de verplaatsing van onze collectie brengt, ook voor jou, veel werk met zich mee want er moeten zo’n 7 miljoen items worden klaargestoomd voor deze verhuizing. Verder ben je lid van het ‘collectie hulpverleningsteam’. Als er een incident plaatsvindt hoor je bij het team dat de collectie moet beredderen.

Hoe solliciteer ik naar deze vacature?

Wil jij bijdragen aan onze innovatie? Mooi! We kunnen niet wachten om jouw cv en motivatie te ontvangen.
Vragen over de functie? Stel deze aan Charlotte Boschma, teamleider Conservering via charlotte.boschma@kb.nl.
Vragen over de sollicitatieprocedure? Fiona van Kessel geeft antwoord via solliciteren@kb.nl of 06-39645240.

  • Solliciteren kan tot en met zondag 25 februari 2024.
  • Zien we voldoende raakvlakken, dan gaan we graag snel met je in gesprek en bellen we je voor een telefonische kennismaking. Bij onvoldoende raakvlakken laten we je dit weten met een e-mail.
  • Tijdens de selectieprocedure bewaren we je gegevens. Uiterlijk 4 weken na het beëindigen van de sollicitatieprocedure verwijderen we deze op grond van de Algemene Verordening gegevensbescherming (AVG).
  • Lees meer hierover in onze privacyverklaring sollicitanten.

Vereisten

Ben jij het talent dat wij zoeken?
We zijn benieuwd naar wie jij bent en wat jou bijzonder maakt. Is dat jouw bovengemiddelde verantwoordelijkheidsgevoel gecombineerd met zorgvuldigheid? Geweldig. Zeker als je dit voor deze vacature behoudsmedewerker aanvult met:

  • een relevante opleiding (bijvoorbeeld Reinwardt academie) of een door combinatie van opleiding en werkervaring hieraan gelijk te stellen niveau;
  • 2-5 jaar ervaring als behoudsmedewerker of een soortgelijke functie in het werkveld;
  • kennis van specifieke basistechnieken met betrekking tot preventieve conservering;
  • inzicht in de invloed van biologische, fysische en klimatologische omstandigheden bij de opslag en beheer van boeken en papier;
  • bereidheid om incidenteel te reizen en af en toe buiten kantooruren te werken;
  • communicatief vaardig en niet bang om op mensen af te stappen.
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.