Historici.nl





Gepubliceerd op 28-04-2021

Anne Frank Stichting – Projectmanager

De Anne Frank Stichting is een onafhankelijke organisatie die de plek beheert waar Anne Frank tijdens de Tweede Wereldoorlog was ondergedoken en waar zij haar dagboek schreef. De stichting brengt haar levensverhaal en haar werk wereldwijd onder de aandacht, mede ter bezinning op de gevaren van antisemitisme, racisme en discriminatie en het belang van vrijheid, gelijke rechten en democratie.

De afdeling Educatieve Projecten draagt bij aan bovenstaande missie door het overdragen van kennis, kunde en tools aan mensen die door hun beroep of maatschappelijke status het gedrag en gedachtegoed van jonge mensen kunnen beïnvloeden. Dat zijn onder meer docenten (al dan niet in opleiding), sporttrainers, politie en jonge peer educators. Daarvoor ontwikkelt de afdeling educatieve materialen, workshops en trainingen over het leven van Anne Frank en de geschiedenis van haar tijd, over beeldvorming, vooroordelen, antisemitisme en andere vormen van discriminatie voor een (inter-)nationaal publiek. De afdeling bestaat uit een enthousiast team van ca 20 medewerkers.

De afdeling Educatieve Projecten is per direct op zoek naar een Projectleider voor de aansturing van het internationale Anne Frank Youth Network en het Nederlandse Jongerenteam

Projectmanager

40 uur per week

Functie-inhoud:
Doel van de functie is het begeleiden van jongeren die actief zijn of willen worden op de hierboven genoemde thema’s van de Anne Frank Stichting, al dan niet in samenwerking met partnerorganisaties in Europa, Latijns-Amerika en de VS.

Het internationale Anne Frank Youth Network
De Anne Frank Stichting werkt in meer dan 40 landen met reizende tentoonstellingen over het levensverhaal van Anne Frank, de geschiedenis van haar tijd en over de gevaren van antisemitisme, racisme en discriminatie in het hier en nu. In veel landen worden jongeren als peer educators als gidsen ingezet; zij begeleiden leeftijdsgenoten door deze tentoonstellingen. Veel van deze jonge gidsen willen zich na afloop van hun betrokkenheid bij de tentoonstelling verder inzetten voor herinneren en herdenken in hun buurt en/of verder actief zijn om iets te doen tegen discriminatie en uitsluiting. Om met deze gemotiveerde jongeren in contact te blijven en hen in hun ambities op weg te helpen heeft de Anne Frank Stichting in 2016 een internationaal Anne Frank Youth Network geïnitieerd met lokale partnerorganisaties als schakel tussen de Anne Frank Stichting en de jongeren. De jongeren zijn tussen 16 en 22 jaar oud.

In de komende jaren wil de Anne Frank Stichting meer jongeren bij het netwerk betrekken en de kwaliteit van de begeleiding van de jongeren (in samenwerking met de internationale partnerts in de regio’s) op hoog niveau waarborgen.

Het Nederlandse Jongerenteam
Dit is de Nederlandse tak van het internationale Anne Frank Youth Network. Ieder jaar werft de Anne Frank Stichting ca 20 jongeren tussen de 16 en 20 jaar die opgeleid worden om een eigen actieplan te bedenken waarmee ze leeftijdsgenoten alert maken op uitsluiting en discriminatie in hun omgeving en/of op het belang van herinneren en herdenken. We zoeken een projectleider die de opleiding van de jongeren vormgeeft, die hen bij het bedenken van hun actieplannen begeleidt en hen aanstuurt bij het maken van keuzes.

Je begeleidt ook de alumni van het Jongerenteam bij het bedenken van activiteiten. Daarnaast betrek je de jongeren (waaronder de alumni) bij diverse aspecten van het educatieve werk van de Anne Frank Stichting. Je doet dit samen met minimaal een projectmedewerker (op dit moment twee halftime projectmedewerkers).

Algemeen
We zijn op zoek naar een ervaren projectleider die meewerkt aan het uitwerken van een meerjarige strategie en een implementatieplan en vervolgens het plan uitvoert, in samenwerking met de internationale partners en met een projectmedewerker in huis.

  • Je hebt veel aandacht voor de opleiding en de inhoudelijke begeleiding van de jongeren, al dan niet via de lokale samenwerkingspartners.
  • Je geeft leiding aan het ontwikkelen en verspreiden van (o.a. digitale) tools waarmee jongeren vaardigheden en kennis op kunnen doen.
  • Je weet bestaand educatief aanbod van de Anne Frank Stichting in je werk te integreren.
  • Je geeft leiding aan het organiseren van digitale en fysieke bijeenkomsten van jongeren, waaronder internationale bijeenkomsten.
  • Je coördineert de uitwisseling van ervaringen binnen de diverse regionale jongerenteams en zet impulsen voor toekomstige activiteiten.
  • Je zorgt ervoor dat er cohesie is tussen de activiteiten van de diverse regionale groepen en dat de jongeren in de diverse landen zich als onderdeel van een groot geheel (i.e. het internationale Anne Frank Youth Network) voelen.
  • Je geeft zelf trainingen en workshops aan medewerkers van regionale partnerorganisaties.
  • Je begroot activiteiten en rapporteert (ook financieel) over uitgevoerde activiteiten en behaalde resultaten, waaronder aan subsidiegevers. Je evalueert activiteiten en beoordeelt de effectiviteit van uitgevoerde activiteiten.
  • Je verzorgt interne en externe presentaties over de doelen en resultaten van je werk.
  • Je bent medeverantwoordelijk voor de fondsenwerving m.b.t. het Anne Frank Youth Network.
  • Je rapporteert aan het afdelingshoofd Educatieve Projecten.

Profiel:

  • Je bent een gedreven professional op hbo niveau en je hebt een zeer grote affiniteit met jongeren.
  • Je hebt minimaal 3 jaar relevante werkervaring, liefst bij een educatieve instelling, met inzicht in digitale mogelijkheden en ontwikkelingen.
  • Je bent een ervaren projectleider en hebt aantoonbare ervaring in het leiden van projecten waarin jongeren actief participeren.
  • Je bent pedagogisch onderlegd en hebt uitstekende kennis over interesses van jongeren en weet hoe je jongeren kan motiveren om zelf actief te worden.
  • Je hebt aantoonbare ervaring in het aansturen van (internationale) partnerorganisaties waar je onder jouw leiding mee samengewerkt hebt.
  • Je bent bekend met (internationale, waaronder EU-) fondsen die jongerenparticipatie op de thema’s waar de Anne Frank Stichting voor staat belangrijk vinden en hebt ervaring met het aanvragen van deze fondsen.
  • Je beschikt over goede kennis over de geschiedenis van de Jodenvervolging, de Tweede Wereldoorlog en het levensverhaal van Anne Frank. Daarboven heb je aantoonbare belangstelling en affiniteit met de thema’s vooroordelen, antisemitisme en andere vormen van discriminatie.
  • Je bent creatief, kan (digitale) handleidingen voor jongeren en hun begeleiders schrijven en je kan out of the box denken.
  • Je hebt een professionele, zakelijke houding tegenover externe projectpartners en bent ervaren in het bewaken van budgetten en het aansturen van zakelijke relaties.
  • Je hebt een praktische en resultaatgerichte instelling en bent in staat om onder tijdsdruk te werken.
  • Je bent een doener die processen niet alleen bedenkt maar ze ook uitvoert.
  • Je hebt kennis over diverse online media en je hebt ervaring met communiceren via sociale media.
  • Je spreekt en schrijft vloeiend Nederlands en Engels.

Aanbod:
We bieden een gevarieerde en zelfstandige functie in een internationale omgeving. Je krijgt een aanstelling voor de duur van een jaar van 38 uur per week. Bij goed functioneren wordt het contract verlengd. Je werkweek bestaat uit 40 uur per week en je bouwt hierdoor per week 2 uur roostervrij verlof op.

De functie is ingeschaald in groep 10, minimaal bruto € 3.097,13 en maximaal bruto € 4.519,30 en op basis van een 38-urige werkweek. Inschaling is conform de Arbeidsvoorwaardenregeling.

Informatie:
De AFS zet deze vacature tegelijkertijd uit binnen onze eigen organisatie en ook extern. Mogelijke interne kandidaten hebben voorrang in de procedure. Voor informatie kan je contact opnemen met Norbert Hinterleitner (hoofd Educatieve Projecten), n.hinterleitner@annefrank.nl.

Reacties:
Interesse? Graag ontvangen wij je schriftelijke motivatie met cv zo spoedig mogelijk, maar uiterlijk vrijdag 14 mei 2021 a.s. per e-mail naar: hr@annefrank.nl. De sollicitatiegesprekken worden ingepland in de week van 24 mei 2021.

Meer informatie

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.