Historici.nl





Gepubliceerd op 24-08-2023

Medewerker Erfgoed – Artis

ARTIS is een groene oase en ontmoetingsplek, midden in Amsterdam, waar wij iedereen inspireren en activeren verantwoordelijk met natuur om te gaan. Jaarlijks bezoeken meer dan 1,4 miljoen mensen het park, Planetarium, Artisplein en de musea: Micropia en het Groote Museum.

Voor de afdeling Erfgoed, Educatie en Academie zijn wij op zoek naar een

Medewerker Erfgoed

24 uur per week

Binnen ARTIS is het cluster Programmering & Development verantwoordelijk voor het uitdragen van de missie en visie van ARTIS en het genereren van inkomsten uit kaartverkoop, webshop en winkel, particuliere en institutionele fondsen, sponsors en partners. Het cluster is onderverdeeld in de afdelingen Marketing & Communicatie, Erfgoed, Educatie & Academie en Fondsenwerving.

De afdeling Erfgoed, Educatie & Academie heeft een grote rol in de ontwikkeling van alle educatieve activiteiten, programma’s en uitingen van ARTIS. Dat zijn de onderwijsprogramma’s, cursussen en lezingen vanuit de ARTIS-academie, educatieve evenementen, algemene inhoudelijke informatievoorziening op bebording en nieuwe projecten als het ontwerpen van dierverblijven en de inhoud van ARTIS-Micropia en ARTIS-Groote Museum. Daarnaast heeft ARTIS 26 Rijksmonumenten, een erfgoed-collectie, archieven en kunst. De laatsten worden beheerd en toegankelijk gemaakt door de Collectiebeheerders en de Medewerkers Kunst en Erfgoed, onderdeel van de afdeling Erfgoed, Educatie & Academie.

Medewerker Erfgoed
In deze rol geef je vanuit de missie en visie vorm aan het beleid van ARTIS op het gebied van erfgoed en monumenten. Je doet dit onder andere door het maken van programma’s voor een brede doelgroep. Vanuit jouw adviserende rol lever je tevens input voor fondsenaanvragen en andere projecten binnen ARTIS. Ook lever je een bijdrage in het schrijven van toegankelijke teksten over het ARTIS-erfgoed voor verschillende media, waaronder de website.

Werkzaamheden
Binnen de afdeling ben jij een van de specialisten op het gebied van erfgoed en monumenten. Jij (ver)kent de (cultuur)historische verhalen van ARTIS, werkt samen met de Medewerker Kunst en Erfgoed, de Collectiebeheer en levert input voor rondleidingen, lezingen en andere educatieve activiteiten waarin deze verhalen terugkomen.

Verdere taken

  • Het ontwikkelen van inhoudelijke concepten voorprogramma’s ’s, zoals lezingen, rondleidingen en audiowandelingen.
  • Het schrijven van teksten, onder andere voor bebording en routes en input leveren voor content voor de website.
  • Het ontwikkelen van lezingen, colleges en cursussen die aangeboden worden door de ARTIS-Academie.
  • Het geven van presentaties en leveren van content ter ondersteuning van interne opleidingen, fondsenwervende en zakelijke doeleinden.
  • Onderzoek doen naar ARTIS-erfgoed.

Profiel

  • Je beschikt over brede kennis van erfgoed, waarbij de voorkeur uitgaat naar een achtergrond op het gebied van natuurhistorische collecties en/of monumenten.
  • Je hebt minimaal drie jaar ervaring in een soortgelijke functie.
  • Je hebt een wo-studie afgerond op het gebied van erfgoed, geschiedenis en/of cultuur.
  • Je hebt een brede interesse op het gebied van natuur, cultuur en historie en beschikt over een relevant netwerk.
  • Je hebt kennis van educatieve, didactische methoden en – technieken.
  • Je bent creatief, hands-on, ondernemend, analytisch en publiekgericht. Daarnaast ben je zelfstandig en neem je de verantwoordelijkheid voor eigen projecten.
  • Je kunt snel schakelen, houdt van samenwerken en blijft overeind in een complexe organisatie.
  • Je hebt een uitstekende beheersing van de Nederlandse taal en goede beheersing van de Engelse taal.

Wat biedt ARTIS?
Stel je voor dat je ’s ochtends door de monumentale poorten van ARTIS loopt, waar de gibbons jou zingend verwelkomen. Je maakt de eerste bezoekers wegwijs, vol zin in de dag. Tijdens het inwerktraject maak je kennis met alle afdelingen van ARTIS: van werken in de winkel tot helpen bloembollen planten en microben kweken. Net zoals je werkomgeving, is je werk zeer veelzijdig.

ARTIS biedt je een baan met verantwoordelijkheid en uitdaging op de mooiste werkplek van Nederland. Een plek waar je een duurzaam verschil kan maken. Je hebt een breed takenpakket en bevoegdheden die daarbij passen, volop ruimte voor nieuwe initiatieven en ideeën en binnen ARTIS kennen we korte lijnen tussen werknemers en leidinggevenden. Je bent breed inzetbaar en werkt resultaatgericht samen met diverse afdelingen van ARTIS, binnen een informele en gezellige sfeer.

We bieden je in eerste instantie een contract van twaalf maanden aan met de intentie het daarna te verlengen. ARTIS heeft een brede reiskostenvergoeding die duurzaam vervoer stimuleert. Je krijgt ook een bijdrage voor een aanvullende zorgverzekering en je geniet van korting tot andere parken in Nederland.

Solliciteren
Ben jij geïnteresseerd in deze functie? Solliciteer dan vóór 10 september 2023. Je kunt jouw sollicitatie richten aan Caroline Verweij, Hoofd Erfgoed, Educatie & Academie.

Reserveer voor deze sollicitatieprocedure alvast deze data in je agenda:

  • De eerste ronde is gepland op 11 september 2023.
  • De tweede ronde is gepland op 19 september 2023.

Voor inhoudelijke vragen over deze vacature kan je terecht bij Caroline Verweij via c.verweij@artis.nl. Voor vragen over de procedure kan je contact opnemen met de afdeling Personeel & Organisatie via p&o@artis.nl.

Alle werknemers van ARTIS dienen bij indiensttreding een VOG-verklaring te overhandigen. ARTIS vergoedt de aanvraagkosten hiervan.

Solliciteer!

Meer informatie over de organisatie: zie deze website.

ARTIS| Medewerker Educatie, specialisatie erfgoed
Door Redactie Historici.nl
ARTIS – Medewerker Erfgoed & Kunst
Door Redactie Historici.nl
Zuiderzeemuseum| Medewerker Educatie VO
Door Redactie Historici.nl
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.